Parisuhde on mutkikas juttu. Olen seurannut Ensitreffit alttarilla -ohjelmaa, kuten varmasti moni muukin. Parisuhteen alkuvaiheen haaveet liittyvät iloon toisen läsnäolosta arjessa. On ihanaa herätä toisen vierestä. On mukavaa, kun töiden jälkeen voi viettää aikaa puolison kanssa ja tehdä asioita yhdessä. 

Nämä arkiset ilonaiheet eivät useinkaan kuitenkaan itsessään riitä kantamaan pitkään ja hyvään parisuhteeseen. Ne kyllä ovat hyvän parisuhteen hyviä osasia, mutta ne tarvitsevat taustalle jotain perustavanlaatuisempaa. Vähän niin kuin uuden asian hyvin oppiminen vaatii asian laajempaa ymmärtämistä.

Rakastumisvaiheen ilo siitä, että en ole yksin ja olemme toisiamme varten, on hieno ja tärkeä tunne. Mutta jotta tunne saadaan säilymään, se vaatii lujan taustatyön. Tätä taustatyötä olemme puolisoni kanssa opetelleet tekemään mm. parisuhdeleireillä. Tätä pohjatyötä tuen parisuhdeohjauksissa.

Arki on täynnä hienovireisiä hetkiä, jotka tarjoavat kohtaamisen ja kohtaamattomuuden mahdollisuuden. Rakastumisvaiheessa kumppani on usein ajankäytössä ja huomioinnissa ykkönen. Kohtaamiseen on aikaa ja halua satsata. Mutta kun suhde jatkaa matkaa kohti arkea, elämässä tärkeille sijoille nousevat myös monet muut asiat kuin puoliso. Elämä on täyttä ja myös menneisyyksiemme selkärangasta nousevat toimintamallit heräävät rakastumisvaiheen horroksesta.

Tähän vaiheeseen tarvitaan pohjatyötä. Miten kohtaaminen saadaan säilytettyä välillä aivan väsyneessä arjessa? Miten kohtaamattomuuden hetket saadaan käsiteltyä? Miten selkärangasta nousevat menneisyyden, välillä aivan toimimattomat mallit, saadaan kohdattua ja käsiteltyä yksin ja yhdessä?

Hyvä parisuhde on mutkikas juttu, mutta ei mahdottoman mutkikas juttu. Pitkä, hyvä suhde vaatii vahvaa itsensä kohtaamista ja rohkeutta kohdata toinen. Tässä kohtaamisten matkassa usein tarvitaan tukea ja se on täysin ok. Kutsun tätä matkaa parisuhteen hoitamiseksi. Parisuhteen hoitaminen on antoisaa työtä hyvää arkea ja yhteistä elämää varten.


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *