Olit noin kuusivuotias, kun sinulle alettiin opettaa säännöllisesti matematiikkaa. Opetus jatkui nuoruuteen asti, mahdollisesti varhaisaikuisuuteenkin. Rakastan matematiikkaa ja olen käynyt lukion kaikki mahdolliset matematiikan kurssit. Matematiikka on hieno asia, mutta viime vuosina olen alkanut ällistellä, miksi en saanut lainkaan seurustelu- ja parisuhdetaito-opetusta.

Matematiikka ei ollut minulle kompastuskivi, mutta seurustelutaidot olivat. En tiennyt mitään parisuhteen kommunikaatiosta ja sen haasteista, omista tai muiden tyypillisistä tarpeista parisuhteessa, ristiriitojen käsittelemisen taidoista, tunneturvallisuudesta parisuhteessa, kiintymyssuhdetyyleistä, itsetuntemuksen roolista kumppanuudessa, vaikeiden tunteiden osoittamisesta, enkä mistään muustakaan. Aloittelin seurusteluyliopistoni eskaritason parisuhdetaidoilla.

Matematiikkaa opettelin monta tuntia viikossa yli kymmenen vuoden ajan: säännöllisesti, pitkäjänteisesti ja aikuisten vahvalla tuella. Ja matematiikka, jos mikä, on vieläpä loogista. Seurustelutaitoja aloin opetella suoraan seurustelusuhteessa. Oppini parisuhteesta ennen ensimmäistä parisuhdetta olivat sieltä täältä kokoon haalittu epämääräinen ja hollywoodmainen kokoelma, mistä tunnistaa Sen Oikean. Ne olivat pääasiassa urbaanilegendoja sisältävä sillisalaatti, josta oli lähinnä haittaa parisuhteen opettelussa.

Parisuhdetaidot eivät ole niin loogisia kuin matematiikka, mutta myös parisuhdetaitojen takana on syvä logiikkaa, kun aiheeseen perehtyy. Tunne- ja vuorovaikutustaidot ja seksuaalikasvatus kuuluvat onneksi nyt jo jossain määrin jokaisen koululaisen opintoihin, mutta kaipaan vahvempaa ja vankempaa opetusta nuorille ja aikuisille parisuhdetaidoista. Parisuhde ei ole mystinen ja maaginen juttu, vaan siihen liittyviä valmiuksia ja taitoja voi opiskella, harjoitella ja työstää.

Kuinka opit matematiikkaa? Säännöllisellä ja pitkäjänteisellä opetuksella ja harjoittelulla. Kuinka olisit halunnut ja haluaisit oppia parisuhdetaitoja?


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *