Olen toiminut nyt vuoden parisuhdeohjaajana ja huomannut, että kynnys hakea tukea parisuhteelle on edelleen aika korkealla. Olen paljon miettinyt syitä sille ja toisaalta omia näkökulmiani näihin syihin.
On häpeällistä tarvita apua parisuhteeseen
Edelleen on paljon myyttejä, jotka väittävät, että jos löydät sen oikean, kaikki sujuu helposti. Tai että parisuhde joko toimii tai ei, eikä siihen juurikaan voi vaikuttaa. Tai että on häpeällistä, epänormaalia ja salattavaa, jos parisuhteessa on vaikeuksia.
Näiden myyttien äärellä tieto on minusta paras apu. Parisuhteen haasteet ovat normaaleja ja yleisiä. Parisuhteessa asiat eivät mene koskaan helposti, kaikilla on haasteita. Parisuhteen tyypillisistä haasteista ja keinoista ratkoa niitä on paljon teoriatietoa. Esim. kiintymyssuhdeteoria auttaa ymmärtämään ja selittämään parisuhteen haasteita ja kiintymyssuhdetta vahvistava työskentely on tutkittu ja vaikuttava apu parisuhteelle.
Olemme epäonnistuneet, kun tarvimme tukea parisuhteeseen
Olen kymmenen vuotta ollut mukana ensin vertaistukeen perustuvassa parisuhdetyössä ja sittemmin ammattilaisena. Olen todennut, että parisuhdetaitoja ei kukaan saa syntymälahjana, jokainen on “tuomittu epäonnistumaan”. Mutta yhtä lailla parisuhdetaidoissa voi hyvin kehittyä, kun vaan alkaa niitä työstää. Jokainen meistä tarvitsee opettelua ja tukea hyvään parisuhteeseen. Ruoho ei ole vihreämpää missään muualla kuin siellä, missä sitä hoidetaan.
Ei ole montaa asiaa, johon liittyisi niin vahva itsekseen pärjäämisen myytti kuin parisuhteeseen. Ehkä edelleenkin usein ennemmin kärsitään vuosia huonossa parisuhdetilanteessa tai erotaan nopeasti kuin haetaan apua? Ehkä avun hakeminen tuntuu epäonnistumisen myöntämiseltä tai yksinkertaisesti pelottaa? En kuitenkaan usko, että parisuhde voi voida hyvin ilman harjoittelua, opiskelua ja tukea. Hyvä parisuhde on niin mutkikas asia, että sitä ei voi osata luonnonlahjana. Kärsimys, kipu ja vaikeudet ovat normaali osa parisuhteessa kasvamista, mutta huonoon tilanteeseen ei tarvitse, eikä kannata tyytyä. Apua ja tukea on saatavilla ja se on merkityksellistä ja auttaa.
On vaikea uskoa, että parisuhteen ongelmat voisivat ratketa
Kun parisuhteen haasteet ovat isoja, ne tuntuvat sietämättömiltä ja usein mahdottomilta ratkaista. Tunne umpikujasta voi tuntua musertavalta. Haluan tuoda tähän tilanteeseen toivoa. Jos yksi tai kaksi ihmistä todella haluaa ratkaista ongelmia, asioita voi työstää paremmaksi. Joskus ihmiset aloittavat työn yksilöohjauksissa, joskus yhdessä parisuhdeohjauksissa, kumpikin vaihtoehto on hyvä mahdollisuus parantaa parisuhdetta.
Usein sanoitan pariskunnille, että parisuhde on kuin valtamerilaiva. Sen kurssia ei voi kääntää nopeasti, mutta sen kurssia voi ihan varmasti kääntää. Se vaatii työstämistä ja aikaa, mutta on todella vaivansa väärti. Yhteisellä parisuhdelaivalla voi seilata pitkälle ja kokea vaikka mitä mukavaa, kun sen vaan saa irti Suezin kanavasta. Ruoppausta ja hinaajaa tarvitaan silloin avuksi, mutta ne kyllä auttavat ajan kanssa. Parisuhteen ongelmia voi työstää ja parisuhteesta rakentaa onnellisen ja tyydyttävän.
On hankalaa puhua niin henkilökohtaisesta asiasta kuin parisuhde
Parisuhdeasioista puhumiseen tarvitaan suurta luottamusta. Hyvä parisuhde on niin tärkeä ja herkkä unelma ja parisuhteeseen liittyvät haasteet ovat kivuliaita ja herkkiä, että on ymmärrettävää, että parisuhteesta puhuminen on hankalaa. Toisaalta asian voi kääntää myös toisinpäin. Parisuhteessa on kyse jostain niin arvokkaasta, että sen takia pelot kannattaa voittaa. Jos ei uskalla luottaa siihen, että asiat voisivat parantua niistä puhumalla, jää paitsi paljosta.
Parisuhdeasioista puhumista myös oppii. Vaikka aluksi on ehkä vaikeaa puhua tunteista, tarpeista, haasteista tai seksistä niin kun niistä puhumiseen harjaantuu, se ei tunnu enää yhtä hankalalta. Kun itse on nyt reilun vuosikymmenen puhunut parisuhdeasioista, niin ajattelen, että aihe on edelleen hellävaroen kohdeltava, mutta niin tärkeä, että mielelläni puhun siitä vaikka torin kulmassa. Toivon parisuhdepuheen normalisoituvan: tärkeistä asioista on kaikista tärkeintä puhua.
Lopuksi
Toimitilani kynnys on hyvin matala. Lupaan myös, että osaan luoda turvallisen, lämpimän ja innostuneen ilmapiirin parisuhdeasioista puhumiseen. Tavoitteeni on tehdä parisuhteen hoitamisesta ja parisuhteelle tuen hakemisesta tavallista, arkipäiväistä, antoisaa ja mukavaa. Olen kuvannut työtäni, että haluaisin olla kuin parisuhteen parturi-kampaamo. Paikka, jonne on mukava tulla, jossa tietää saavansa tukea muutokseen ja jonne on helppo varata aika, kun itselle sopii.
0 kommenttia